Unutulan Windows 8 ve Windows 8.1 Şifre Kırma
Windows şifresi bilgisayarınız için ne kadar önemli olsa da unutulması durumlarında size zor durumlar yaşatabilir. Eğer bilgisayarınızda administrator yetkisine sahip başka bir kullanıcı yoksa 3. party yazılımları kullanmaktan başka çareniz yok.
Offline NT Password & Registry Editor tarzında şifre kırma yazılımları mevcut fakat bu tarz yazılımlar için komut satırı ekranından kullanılması gerektiği için çoğu kullanıcı tarafından beğenilmiyor yada başarılı sonuçlanmıyor. Tabi yanlış seçimlerde sisteminize zarar vermesi de olası.
Bu sebeple sizle için Linux altyapılı Ophcrack LiveCD yazılımı inceleyeceğiz. Kısaca özetlemek gerekirse farklı bir bilgisayardan USB belleğinize Ophcrack sistemini yazdırdıktan sonra bilgisayarınızdan boot etmeniz yeterli olacaktır. Tabi sizler için detaylı anlatımını da hazırladık.
Öncelikle Ophcrack dosyasını ve USB belleğimizden boot işlemini gerçekleştirmesi için Unetbootin yazılımlarını indiriyoruz.
USB belleğimizi bilgisayara takıyoruz ve indirdiğimiz Unetbootin dosyasına tıklayarak çalıştırıyoruz karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkacaktır. Ara yüzden “Diskkalıbı” seçeneğini işaretleyerek “…”isimli butona tıklayarak Ophcrack dosyasını seçiyoruz. USB belleğiniz takılı olması durumunda tür kısmında “USB sürücü” olarak gözükmektedir. USB sürücünüzün seçili olduğuna emin olduktan sonra “Tamam” butonuna basarak işlemimizi başlatıyoruz. USB boyutuna bağlı olarak 5-10 dakika arası sürmektedir.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta bu işlemin USB belleğinizde bulunan dosyaları silecek olmasıdır.
Unetbootin ile USB belleğimizi boot için hazırladıktan sonra sıra geldi şifremizi öğrenmeye.
Şifre sorunu yaşadığımız bilgisayarımıza USB belleğimizi takıyoruz ve bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz. Yeniden başlatma sırasında “F8″ tuşuna basarak boot menüsünü açıyoruz. Açılan menüden USB belleğinizin ismini göreceksinizdir. USB belleğinizin modeli seçerek devam edin.
Not: Bazı bilgisayarlarda Linux Boot edilmesi kapalı olabilir. Bu sebeple bios menülerinden Secure Bootözelliğini kapatmanız gerekmektedir.
Kaldığımız yerden devam edelim boot menüsünden USB bellek modeliniz seçtikten sonra karşınıza aşağıdaki bir menü gelecektir. Hiç bir şeye basmadan bekleyin ekran otomatik olarak devam edecektir.
Siyah boot ekranı otomatik olarak bittikten sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. Bu ekranda sol taraftaki “User” kısmında bilgisayarlarınızdaki oturum isimleri ve sağ taraftaki “NT Pwd” kısmında da şifreleriniz yazmaktadır. Şifrelerinizi not aldıktan sonra USB belleğinizi çıkararak öğrendiğiniz şifrelerinizle sorunsuz bir şekilde giriş yapabilirsiniz.
Not: USB belleğinizden boot işlemini gerçekleştirmek için bilgisayarınızın USB 2.0 girişine takmanız gerekmektedir. USB 3.0 üzerinden boot işlemini gerçekleştiremezsiniz.
Bu işlemi Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ve Windows 8.1 sistemlerinde de uygulayabilirsiniz.