Anasayfa / Eğitimler / Windows 8 ve 7 ile Windows 10 beraber kullanma (Dual-Boot)

Windows 8 ve 7 ile Windows 10 beraber kullanma (Dual-Boot)

Windows 8 ve Windows 7 kurulu bir bilgisayarınıza ikinci bir işletim sistemi olarak Windows 10 kurabilir yani Dual Boot olarak kullanabilirsiniz ve yüklü olan işletim sistemleri arasında geçiş yapabilirsiniz.

Aşağıdaki bahsettiğimiz işlemleri yapmaya başlamadan önce önemli olan dosyalarınızın yedeğini almanızı tavsiye ediyoruz.

Öncelikle Windows 10 için bilgisayarınızda yer açmanız gerekmektedir. Fakat farklı ki sabit diskiniz varsa ve bu disklerden biri boşsa bu aşamayı atlayabilirsiniz.

Klavyenizden Windows + R tuşlarına basarak çalıştır(run) penceresini açıyoruz ve diskmgmt.msc yazarak disk yöneticisini(disk management) açıyoruz.

 

Disk yöneticisi penceresinden sistem diskinizi (muhtemelen C diski) bulun ve üzerinde sağ tıklayarak “Birimi Küçült (Shrink Volume)” seçeneğini seçin.

 

Windows 10 sisteminiz kuracak kadar birimi küçültmeniz gerekiyor. Windows 10 sistem gereksinimleri için yapılan açıklamada Windows 8 ile aynı olduğu yani 20 GB kadar bir alanın yeterli olacağını bilgisini verdiler.30 GB gibi bir alan vermemiz yeterli olacaktır.

Alanı belirledikten sonra küçültme (Shirink) butonuyla işlemimize devam edelim.

 

Windows 10 indirin ve kurun

Windows 10 iso dosyasını indirin ve ön yüklenebilir bir USB sürücü yada DVD’ye yazın.

DVD yada USB belleğinizi ile boot ettikten sonra açılan ekranda “Şimdi Yükle(Kurulumu Başlat)” butonuna tıklayın.

 

Lisans anlaşmasını kabul ettikten sonra var olan Windows 7 ve Windows 8 sisteminizin yanına Windows 10 kurmak için “Custom: Install Windows only (advanced)” seçeneğiyle devam ediyoruz.

 

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi önceki aşamalarda küçülttüğümüz alan burada “Ayrılmamış alan(Unallocated Space)” olarak gözükecektir.  “Yeni (New)” butonuna tıklayarak yeni bir böülm oluşturuyoruz. Otomatik olarak tüm ayrılmamış alanı belirleyecektir. “Uygula(Apply)” butonuna basarak devam ediyoruz.

 

“Uygula(Apply)” butonuna bastıktan sonra karşınıza 29.3 GB lık bir yeni bölüm görünecektir. Bu bölümü seçerek “ileri (Next)” butonuna tıklıyoruz.

Dikkat burada yanlış bölümü geçmemeniz çok önemlidir. Diskteki boş alan miktarından yeni oluşturduğunuz birimi gözlemlemeyi unutmayın.

 

Yükleme işlemi başlayacaktır.

 

Yükleme işleminden sonra sistemler arasında geçiş yapmak için bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ön yükleme menüsünden Windows 10, Windows 7 ve Windows 8 sistemleri arasından istediğinizi seçin.

 

İsterseniz “Change defaults or choose other options” seçeneğine tıklayarak açılıştaki varsayılan sisteminizi, sistemler arasındaki geçiş ekranının ne kadar süre bekleyeceği gibi ayarları değiştirebilirsiniz.

 

Açılışta başlayacak sisteminizi seçtikten sonra bilgisayarınızı açınız. Dosya gezgini yada Windows penceresini açarak Windows 10 sisteminizi kurduğunuz disk üzerine gelerek ismini değiştirebilirsiniz.

 

Hakkında Windows Hata

Check Also

Windows 10 Yükseltme hataları : 0x800F0923 hatası

Windows 10 Yükseltme hataları : 0x800F0923 hatası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir