PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA – STOP: 0x00000050 Mavi Ekran Hatası ve Çözüm Yöntemleri
– Bozuk Verileri Onarın
Diskinizdeki veriler ve / veya dosya yapısı bozuk olabilir. Bu yüzden disk onarma ve doğrulama programını çalıştırmanız gerekecektir.
1. Explorer yada Bilgisayarımı açın. (Windows + E)
2. Sağ bölmede doğrulama ve onarma yapmak istediğiniz sürücüye sağ tık layın ve özelliklere tıklayın.
3. Araçlar sekmesine geçin.
4. Hata denetimi altında Şimdi Denetle seçeneğine tıklayın.
5. Sonraki iletişim kutusunda “otomatik olarak dosya sistemi hatalarını düzelt” seçeneği işaretlediğinize emin olduktan sonra işlemi başlatın.
Not: Eğer bir sonraki işlemi de seçerseniz bozuk sektörleri tarayıp düzeltmeye çalışacaktır. Disk boyutunuza göre oldukça uzun süren bir işlem olacağını unutmayın.
-Bilinen Son İyi Yapılandırma’ya Geçin
Bilgisayarınız ön yükleme yapamıyor ve açılmıyorsa bilinen en son iyi yapılandırma ayarlarına dönmeniz gerekecektir.
Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra “Windows Gelişmiş Seçenekler” kısmına girmemiz gerekmektedir. “Windows Gelişmiş Seçenekler” ekranına gelebilmemiz için açılış sırasında klavyemizden F8 tuşuna basmamız gerekmektedir. Bios ekranından hemen sonra genellikle 2-3 saniyelik kısa bir süremiz vardır. Bu zaman dilimini kaçırırsanız bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekecektir.
Windows Gelişmiş Seçenekler menüsüne geldiğimizde karşımıza çıkan seçeneklerden Bilinen En Son İyi Yapılandırma seçeneğini seçerek bilgisayarımızı başlatıyoruz.
-Ram – Bellek Problemleri
Öncelikle belleklerinizi test etmek ile kontrolünüze başlayabilirsiniz. Windows Vista ve Windows 7‘de bellek testi uygulaması bulunmaktadır. Ama ben Memtest ismindeki yazılımı kullanmanızı öneririm.
Aşağıda verdiğim linkten uygulamayı indirdikten sonra CD’ye yazıyor ve bilgisayarınızı Memtest CD’sinden başlatıyorsunuz. Program kendiliğinden Ram’leri belirli testlere sokuyor. Programın çalışan ekranında her hangi bir kırmızı yazı görürseniz ram lerinizde problem var demektir.
Programın test süresi biraz uzun sürebilir. Ben 5-6 aşamasında bırakıyorum. Bu aşamaya kadar taraması yeterli olacaktır.
Eğer program ara yüzünden kırmızı yazan bir yazı çıkarsa ram’lerimizde sorun olduğunu anlayacağımızı söylemiştim. Bu durumda bozuk olan Ram’imizi değiştirmemiz gerekiyor. Tabi birden fazla Ram’e sahipsek eğer en son taktığımız yada bozuk olduğunu düşündüğümüz Ram’i çıkartarak yeniden Ram testine sokmamız gerekecektir.
Memtest iso dosyasını ücretsiz indirebilirsiniz.
Memtest
-Sürücülerinizi Güncelleyin
Özellikle eski donanım sürücülerinizi, yonga setlerinizi ve video sürücüleri kullandığımızdan emin olun. Eski yani güncellenmemiş sürücüler mavi ekran hatalarına sebebiyet verebilmektedir. Sürücülerinizi tek tek bulmak yerine, bilgisayarınızdaki donanımsal özellikleri inceleyerek otomatik olarak size son güncellenmiş driverleri sunan programlar bulunmaktadır.
RadarSync ve Driver Genius Professional gibi programları kullanabilirsiniz. Tabi bu tarz programlar ücretli olduğu için popüler sürücü indirme sitelerinden bir kaçını aşağıda veriyorum.
CPU ve Chipset Drivers: AMD , Intel , Via
Video Sürücülerini: ATI , Intel , Nvida
-Son Yüklemelen Program ve Sürücüleri Kaldırın
Bilgisayarınıza son yüklediğiniz uygulamalar yada sürücülerden biri sisteminizde hataya sebep olmuş olabilir. Sistemininiz açılmıyor yada izin vermiyor ise bu işlemleri Güvenli Mod ekranından yapabilirsiniz.
Son Yüklenen yazılımları kaldırmak için (Windows 7 ve Vista)
Başlat , Denetim Masası ve ardından Programlar ve Özellikler‘i tıklayın. Sorun çıkarabileceğini düşündüğünüz yazılımı seçin ve kaldırın .
Son Yüklenen yazılımları kaldırmak için (Windows XP)
Başlat , Denetim Masası ve ardından Program Ekle veya Kaldır’ı tıklayın .orun çıkarabileceğini düşündüğünüz yazılımı seçin ve kaldırın .
Bir sürücüyü devre dışı bırakmak için:
Klavyede Windows tuşu + Pause / Break basarak (Windows tuşuna basılıyken Pause tuşuna basıyorsunuz) yada
Masa üstündeki yada başlat menüsündeki Bilgisayarım simgesine sağ tıklayın ve Özellikler diyin.
Sol tarafta seçeneklerden Gelişmiş sistem Ayarları (Sadece Windows 7/Vista ) seçin .
Açılan Sistem Özellikleri penceresinden Donanım sekmesini seçtikten sonra Aygıt Yöneticisi düğmesine tıklayın.
yada
Bilgisayarım simgesi üzerinde sağ tık Yönet diyerek açılan penceredeki sol taraftaki Aygıt Yönetici seçeneğini seçebilirsiniz.
Karşınıza gelen ekranda sisteminizde yüklü olan sürücüler gözükmektedir. Bu sürücülerden sisteminize en son yüklediğiniz ve sorun çıkardığını düşündüğünüzü seçerek devre dışı bırakın yada kaldırın.