Bilgisayarların ısınması ve beraberinde gelen sıkıntılar, son dönemlerde kullanıcıların canını oldukça sıkan unsurlardan birisi olarak dikkat çekti diyebilirim. Bildiğimiz gibi bilgisayar sistemleri birçok farklı anlamda kendi içerisinde paralel olarak çalışan sistemlerdir. Donanımlar birbiri ile olduğu gibi işletim sistemi ile de paralel bir şekilde çalışır ve herhangi bir sorunun çıkması her anlamda bilgisayarın temel işlevlerini etkiler. Bilgisayarların ve özellikle dizüstü bilgisayarların en büyük sıkıntılarından birisi kuşkusuz ki aşırı ısınma sorunudur. Bu sorun birçok farklı anlamda kendini gösterebilir ve ilerleyen süreçte farklı farklı sonuçları da beraberinde getirebilir. Bu durumun önüne geçebilmek ve sorunu önceden tanılamak çok büyük önem arz edecektir diyebilirim.
Bilgisayarın ısındığını nasıl anlarım? Bu son dönemlerde en sık sorulan sorulardan birisi olarak dikkat çekiyor. Öncelikle dizüstü bilgisayarlarınızda bu durumu elinizi bilgisayarın altına koyarak rahatlıkla anlayabilirsiniz. Masaüstü bilgisayarlarda ise kasanız açık durumda ise işlemci ya da Power Outside fanının performansına göre bunu anlayabilme şansına sahip olursunuz. Ancak bununla birlikte sayısal veriler ile bir bilgisayarın ısındığını kesin bir şekilde anlayabilmek gerekir. Windows işletim sistemi her ne kadar kendi içerisinde bir veri sunmaya çalışsa da ne yazık ki bizim bu anlamda harici programlara ihtiyacımız olduğu gerçeği de yatsınamaz. Bu anlamda da sizlere birkaç öneri sunarak fikir sahibi olmanıza yardımcı olma amacı içerisine gireceğiz. Bilgisayar Isınması
Bilgisayarınızın sürekli kapanması ya da donması gibi sorunlar genellikle işlemci fanının işlevini tam olarak yerine getiremediği ve işlemcinin aşırı derecede ısınarak kendini kapatma gereksinimi ortaya çıkarmaktadır. İşte bu noktada sizlere birkaç farklı öneri sunulabilir. Programlar ile bilgisayarınızın ısınıp ısınmadığını görmek sizlere her zaman için en kesin sonuçları vereceğinden dolayı mümkün mertebe programları kullanın. Birkaç önerimiz aşağıdaki gibidir;
- Core Temp
- Hot CPU Tester Pro
- Real Temp
- HWMonitor
ya da bu gibi türev programları Google arama motorundan araştırarak kullanabilme şansına sahip olabilirsiniz. Bu programları kullandığınız takdirde bilgisayarınızın performansını çok daha iyi bir şekilde kontrol etmiş olacak ve önlem alma olasılığınız bir o kadar artacaktır.
Yan uygulamalardan önce eğer CPU değerleriniz aşırı sıcağı gösteriyor ise kasanızı açın ve tamamı ile hummalı bir temizlik yapın. Özellikle CPU fanı ve etrafını oldukça iyi temizleyin. Sorun devam ediyor ise işlemci iletkenlik pastasının durumunu da kontrol etmeniz bu anlamda çözüm önerileri olacaktır.